markomania

06 Dec, 2007

GOA

Generalna — Autor markomania @ 09:52

 Гоа је савезна држава Индије. Налази се на западној обали Индије на Арапском мору у подручју званом Конкан, а граничи се са Махараштром на северу и Карнатаком на истоку и југу. Панаџи је главни град, а Васко де Гама је највећи град. Португалски трговци су најпре дошли у Гоу у 15. веку и убрзо су основали колонију, која је трајала 450 година, све до 1961., када поново постаје део Индије. Гоа је међународно позната по прекрасним плажама, па је посећују хиљаде домаћих и страних туриста.

Историја
Пред око 2.000 година у том подручју су владали Сатаваханаси. Чалукје су владале од 580. до 750. Неколико векова су се смењивалe различите династије. Под власт Делхијског султаната дошла је 1312. Виџајанагаре владају од 1370 до 1469. После тога прелази под власт Бахнмани султана и Адил Шахиса. Васко да Гама је био први Европљанин, који је допловио у Индију. Искрцао се најппре у Козикоди у Керали, а после тога у Гои. Португалци су дошли са намером да успоставе колонију и да преузму контролу трговине зачинима од других европских сила. Копнене путеве трговине зачинима су затворили Отомански Турци. Португалски адмирал Алфонсо де Албукерк победио је Биџапур краљеве уз помоћ локалних савезника. Португалци су од тада успоставили сталну колонију у Гои. Намећући инквизицију многи локални становници су прислно покршени од стране мисионара, који су претили казнама или одузимањем земље, титула или власништва. Многи су се покрстили, али остала је њихова хиндуска баштина. Хиљаде су и побегле, насељавајући се у околним градовима у Карнатаци. Доласком других европских сила у 16. веку већина португалских колонија била је окружена Британцима или Холанђанима. Португалци су у Индији имали само неколико енклава, а Гоа је била највећа и најважнија. Гоа је временоам добила грађанска права као Лисабон. Португалци су охрабривали женидбу са локалним становништвом, тако да су се појавило мешано становништво. Када је Индија добила независност 1947. Португал је одбио да преда своје колоније. Индија је 12. децембра 1961. ушла са 40.000 војника, који су након малог и кратког окршаја заузели Гоу и Даман и Диу. Индијско преузимање Гое је касније 1974. послужило Индонезији као преседан за инвазију Источног Тимора. 


Komentari

 1. It is truly a great and helpful piece of info.
  I'm satfisfied that yyou simply shared this useful info
  with us.Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  https://www.zippyshare.com/cherylbrown199337
  Good value Essay Composing Support 24\7,Personalized Admissions Essay 2014 Ordering a paper for reasonable.

  best essay writing service inn usa
  best essay writing service in usa https://www.medakbadi.in/2016/10/free-english-dictionary.html?showComment=1611304238050

  Autor best essay writing service in usa — 19 Feb 2021, 11:19


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu