markomania

GOA

Generalna — Autor markomania @ 09:52

 Гоа је савезна држава Индије. Налази се на западној обали Индије на Арапском мору у подручју званом Конкан, а граничи се са Махараштром на северу и Карнатаком на истоку и југу. Панаџи је главни град, а Васко де Гама је највећи град. Португалски трговци су најпре дошли у Гоу у 15. веку и убрзо су основали колонију, која је трајала 450 година, све до 1961., када поново постаје део Индије. Гоа је међународно позната по прекрасним плажама, па је посећују хиљаде домаћих и страних туриста.

Историја
Пред око 2.000 година у том подручју су владали Сатаваханаси. Чалукје су владале од 580. до 750. Неколико векова су се смењивалe различите династије. Под власт Делхијског султаната дошла је 1312. Виџајанагаре владају од 1370 до 1469. После тога прелази под власт Бахнмани султана и Адил Шахиса. Васко да Гама је био први Европљанин, који је допловио у Индију. Искрцао се најппре у Козикоди у Керали, а после тога у Гои. Португалци су дошли са намером да успоставе колонију и да преузму контролу трговине зачинима од других европских сила. Копнене путеве трговине зачинима су затворили Отомански Турци. Португалски адмирал Алфонсо де Албукерк победио је Биџапур краљеве уз помоћ локалних савезника. Португалци су од тада успоставили сталну колонију у Гои. Намећући инквизицију многи локални становници су прислно покршени од стране мисионара, који су претили казнама или одузимањем земље, титула или власништва. Многи су се покрстили, али остала је њихова хиндуска баштина. Хиљаде су и побегле, насељавајући се у околним градовима у Карнатаци. Доласком других европских сила у 16. веку већина португалских колонија била је окружена Британцима или Холанђанима. Португалци су у Индији имали само неколико енклава, а Гоа је била највећа и најважнија. Гоа је временоам добила грађанска права као Лисабон. Португалци су охрабривали женидбу са локалним становништвом, тако да су се појавило мешано становништво. Када је Индија добила независност 1947. Португал је одбио да преда своје колоније. Индија је 12. децембра 1961. ушла са 40.000 војника, који су након малог и кратког окршаја заузели Гоу и Даман и Диу. Индијско преузимање Гое је касније 1974. послужило Индонезији као преседан за инвазију Источног Тимора. 


Grane trance muzike

Generalna — Autor markomania @ 09:48
-Есид тренс (Acid Trance) - популаран почетком 1990-их. Карактерише га употреба Roland BT-303 као главног синтисајзера.

Познатији аутори: Art of Trance, Kai Tracid, Hardfloor.
-Антем тренс (Antheme Trance) - настао у другој половини 1990-их као еволуција прогресивног тренса. Карактерише га продужена нота у свим елементима (вокали, водећи синтисајзер, бас) и дужи прекиди. Познатији аутори: Тиесто, Ferry Corsten, ATB, Армин ван Бјурен и Paul van Dyk.
-Класичан тренс (Clasic Trance) - оригинални тренс настао почетком 1990-их. Познатији аутори: Westbam.
-Euro-Trance - настао у Немачкој средином 1990-их. Карактеришу га повишени тонови, гласови и једноставан текст. Познатији аутори: Pulsdriver, Rocco, Special D.
-Гоа тренс (Goa Trance) - настао почетком 1990-их у Гоа-и као мешавине тренса и класичне индијске музике. Мелодија је комплексна, често се користе разни "свемирски" ефекти а дужина песама варира од 5-15 минута. Крајем 1990-их изгубила је на популарности и полако је еволуирала у Psytrance. Познатији аутори: Astral Projection, Man With No Name, Juno Reactor, Alien Project, Etnica, Prana, Doof.
-Хард тренс (Hard Trance) - агресивнији и бржи од класичног тренса. Стил се појавиo у Франкфурту 1993. али је до краја 1990-их изгубио на популарности. Познатији аутори: Nostrum, Flutlicht.
-Прогресивни тренс (Progressive Trance) - појавио се средином 1990-их а карактерише га понављајући ритам који узрокује осећај прогресије. Познатији аутори: ATB, Art of Trance, Sasha, Ticon, Frogacult, Son kite, Beat Bizzarre, Antix, B.L.T., Element, Vibrasphere.
-Psytrance - еволуција Гоа тренса која је знатно мање мелодична и више футуристичка. Познатији аутори: Infected Mushroom, Astrix, Total Eclipse, Atmos, Tristan, Eskimo.
-Вокал тренс (Vocal Trance) - широк појам који се односи на тренс са потпуним текстовима. Вокали су најчешће женски а музика стилом спада у већ горе наведене стилове. Познатији аутори: Chicane, 4 Strings, Fragma, Тиесто, Армин ван Бјурен.
-Електро тренс (Electro Trance) - настао 2004. Карактерише га велики утицај електронске музике и антем тренса. Познатији аутори: Ferry Corsten, Gabriel & Dresden.

Atmos

Generalna — Autor markomania @ 00:57
Atmos je švedski psy projekat koji vodi Tomasz Balicki.Tomas je rodom iz Poljske i največi uspeh je doživeo 2001 godine sa trakom The onlz Process realizovanom na VA kompilaciji.Atmos je zaslužan zajedno sa drugim projektima kao što su Noma,Vibrasphere i Human blue za popularizaciju malo minimalnijeg i progresivnjeg trens zvuka.Odlikuje ih brza bas linija i mračniji zvuci i prodoran beat.....svakako preporučujem za slušanje.Imao je i u Beogradu svoje vreme gde je samo dokazao moje tvrdnje

shpongle

Generalna — Autor markomania @ 00:48

Shpongle je neki downtempo ili psybient projekat.Članovi ovog projekta su SImon Posford i Raja Ram.Muzika im je mešavina istočnjačkog etno zvuka i zapadne moderne psz muzike.Simon je odgovoran za sintisajzere i szber zvuke dok je Raja zaslužan za flaute i druge svirale.Prvu kompilaciju su izbacili 1996 pod nazivom Infinite Excursions.Prvi album je izašao 1998 pod imenom  Are You Shpongled? Drugi album je Tales of the Inexpressible (2001), a treći Nothing Lasts...But Nothing Is Lost (2005).

   Shpongle je spojio na ovom projektu dvojcu ljudi koji spadaju medju uticajnije u psz svetu.....i svaka traka im je tako dobra.....preslušajte svaki album za redom ceo i videćete da im je priča fenomenalna 


Transzistencija

Generalna — Autor markomania @ 11:35
   Zašto baš trens....odakle dokle ide priča o trensu.....generalno volim muziku jako,kroz svoj staž slušanja muzike sam se stvarno naslušao svega i svačega, kao i svako uostalom, ali jedini trens mi je dao nešto što nije nijednna druga muzika......neko će reći "ma daj nema reči,samo tuc tuc",
što se mene lično tiče reči u pesmama nemora biti, reči su za poeziju..........da li je to dobar dubok bass, prodoran beat, jaka linija, i suludo dobra priča zvukova koja te vozi kroz sfere sopstvenih sivih ćelija.........trance poznajem još od malih nogu,takoreći iz pelena(njegovih) i pratio sam ga kako se razvijao i kroz koje sve periode je prolazio, zajedno smo svašta pregurali......xexe.......long live trance

BEYONDECLIPTICA Groove Technologies

Generalna — Autor markomania @ 18:25
  Ovaj Članak ću iskoristiti da predstavim novog izvodjača sa ovih prostora. Naime radi se o Marku 
Radovanovicu koji nastupa pod imenom BEYONDECLIPTICA a album izdaje Medusa Records iz Grčke.
Album ceizaći u prodaju i u shere u decembru 2007......tako da pod sloganom kupujmo domaće......xaxaaxaxa.....koja trula priča....ne stvarno, dečko super radi svoj posao......i mislim da bi svako ko sluša psytrance trebao ovo da čuje.....

Powered by blog.co.yu